I méně známé šumavské kopce poskytují skvělý výhled

Slunné počasí každý víkend přiláká na Šumavu tisíce turistů a některá parkoviště praskají ve švech. Ne každý ale patří mezi příznivce turistiky, při níž si často připadáte jako na Václaváku.

Šumava je v posledních letech silným magnetem pro turisty a zájem neutichá ani s přicházejícím podzimem. Kašperské Hory, Srní, Modrava, Kvilda, Prášily, Poledník a o Železné Rudě a jejím okolí ani nemluvě – do těchto míst stále míří proudy návštěvníků a tak musíte počítat s tím, že na každém kroku o někoho „zakopnete.“

Kašperk jako na dlani

A tak nezbývá než vyrazit tam, kde si můžete užívat krásu šumavské přírody, přičemž vás nikdo nebude rušit. Snad kromě dravců, kteří vám budou kroužit nad hlavou. Takových míst je naštěstí ještě dostatek, a to nedaleko Sušice.

Začněme nejprve nad Dlouhou Vsí. V nadmořské výšce přibližně 660 metrů (na kopci s názvem Vostlouka) vám bude naservírováno pestré menu. Jako předkrm nabídne pohled do vnitrozemí, při kterém vám samozřejmě zachutná Svatobor a pod ním se rozprostírající Sušice. Hlavním chodem pak bude hrad Kašperk, založený Karlem IV. A zákusek? Šumavské kopce a louky.

Vyhneme se hlavním trasám a pojedeme po staré cestě přes Bohdašice a Tuškov, po které v minulosti putovala ze Sušice do Kašperských Hor procesí. Úzká a klikatá silnička, lemovaná mohutnými stromy, rovněž nabídne impozantní výjevy.

Vzdálený hrad Rabí

Rychle projedeme Kašperskými Horami a mineme i hradní parkoviště, které je stejně zcela obsazeno. Pomalu se spustíme do údolí, jemuž vévodí hlavní dominanta – strašínský kostel Narození Panny Marie. K němu ale nepojedeme a v Nezdicích odbočíme na Pohorsko.

Procházka v okolí této šumavské vesničky je opravdovým balzámem. Louky, lesy a hlavně překrásný výhled do vnitrozemí, který vás přinutí se zastavit a jenom sledovat tu nádheru. V dáli uvidíte například i nejmohutnější zříceninu v Čechách – hrad Rabí.

Z Pohorska se budeme do Sušice vracet přes Ostružno a Albrechtice. Opět jde o cestu, při které vám šumavská krajina opakovaně otevře svou náruč.

Rok

Rok není jen časový údaj, ale i malá vesnička v nadmořské výšce zhruba 630 metrů, která naše malé putování uzavře.

Jediná příjezdová silnice poskytuje úžasný pohled do údolí, v němž je usazena Sušice. Pokud se vyšplháte ještě výše, na kopec zvaný Vápenice, jistě vás kromě nádherné přírody zaujme i další výrazná šumavská dominanta – novorománský kostel Proměnění Páně v Žihobcích.

 

Zdroj: https://www.novinky.cz/vase-zpravy/plzensky-kraj/klatovy/124-52516-i-mene-zname-sumavske-kopce-poskytuji-skvely-vyhled-.html