Článek o nové knize na Novinky.cz

Šumavské tajemství nacistů odhaluje Jan Kaše

Nacionální socialismus měl na Šumavě širokou základnu, chudé obyvatelstvo bylo nadšeno Hitlerovými výkřiky, že v Říši bude všem nejlépe, proto je návrat to nejlepší, co si mohou přát. Pár horlivců z Kašperských Hor chtělo svému vůdci dokonce darovat hrad Kašperk.

Takže „náckové” na Šumavě není jen pouhá mystika. Z dobových fotografií je patrné, s jakou radostí vítali německé jednotky při obsazení našeho území.

Propagátor a znalec Šumavy Jan Kaše se pustil ve svém kriminálním thrilleru po stopách možného tajemství, které je na Sušicku ukryto. Vše se točí kolem podzemí u Františkova, kde evidentně jsou štoly vedoucí do prostor, v nichž se údajně montovaly komponenty pro stíhačku Me-262.

Nacisté se snažili po spojeneckých náletech na Německo přenést důležitou výrobu pod zem. Využilo se i území Protektorátu, známé jsou továrny v severních Čechách. Kašeho pátračem po čemsi tajemném je novinář Lukáš Ullrich, bývalý kriminalista, autorovo alter ego.

Posedlí mystikou

Nacistické špičky, zejména Himmler, ale i Hitler, byly posedlé okultismem, v knize se pátrá po tajemném obřadním kameni, jakémsi svatém Grálu kombinovaném s ničivosti Archy úmluvy, jak je známe z filmů o Indiana Jonesovi. Himmler, bývalý chovatel slepic, šel v blouznivosti o svém božství tak daleko, že se považoval za převtělení germánského vůdce Jindřicha Ptáčníka.

Nacistická teorie nadřazenosti vycházela z teorií duté Země, kde se měla v nitru planety nacházet „árijská“ rasa, která pro budoucí generace zanechala znamení svastiky. K tomu mělo dopomáhat učení Vril, tajemná síla, s jejíž pomocí se bytost stane nadčlověkem (Übermensch), ostatní jsou podřadní a odsouzení buď k záhubě, nebo službě panské rase.

I o to v knize jde, nacisté vytvořili šílenou teorii, bohužel stále není z hlav mnoha lidí vymýcena.

Detektivka ve známém prostředí

Románové pátrání začíná, když se dostanou k novináři Ullrichovi dokumenty, přivádějící ho na stopu Němců usilovně hledajících cosi neznámé. Bez žen by to nebyla detektivka, v knize jsou hned dvě, ale to nechám na čtenáři, aby si vše vychutnal. Nechybí romantika, napětí a samozřejmě sex.

Kaše zná terén jako své boty, jeho fenka Sára ho všude věrně doprovází. Kdo Sušicko zná, bude si v knize lebedit, bude mu průvodcem míst milých. Vše jsou reálie, autor si nevymýšlí.

Na ostatních je, aby, až dočtou, si vše prošli a kochali se. Kaše napsal před nedávnem knihu Ukryli Keltové na Šumavě poklad? Nyní navázal nacisty. Obé je velmi čtivé.

Část výtěžku z prodeje jde pro děti Dětského domova v Kašperských Horách, takže koupí podpoříte dobrou věc a hezky si počtete. Autor, dlouholetý bývalý kriminalista, spolupracuje s Novinkami.cz

 

Autor: Vratislav Konečný