Ukrývala se nad šumavským Zuklínem pravěká observatoř?

Článek na Novinky.cz

https://www.novinky.cz/vase-zpravy/clanek/ukryvala-se-nad-sumavskym-zuklinem-praveka-observator-40307163    

Okolí Zuklína poskytuje návštěvníkům hned několik nevšedních zážitků. Louky vám naservírují překrásný výhled, od kterého se nebudete moci odpoutat. A okolní lesy, mnohdy ponuré až strašidelné, zase nabídnou trochu tajemna, které sahá hluboko do historie.

Podivné kameny

Budete-li se toulat po okolních lesích, jistě neuniknou vaší pozornosti kameny různých tvarů a velikostí. Bohužel jejich původní uspořádání bylo lidskou činností narušeno a tak většinou nemáme možnost sledovat, jak byla tato lokalita „osázená“ v období před nástupem křesťanství, kdy právě kameny sehrávaly v životě tehdejších lidí důležitou roli.

„Naši předkové – v podstatě po celém světě – uměli užívat kámen v souladu s přírodními silami… Menhiry byly vztyčovány všude, kde lidé žili a měli za svou přírodní filozofii,“ uvedl psychotronik Pavel Kozák v knize Tajemná místa od Blaníku k Sušici.

Jiří Bílek v knize Kam odešli naši Keltové? uvádí, že menhiry byly vztyčovány zcela promyšleně.

Větrný kámen

Pokud budete pátrat důkladně, na jeden takový kámen-menhir narazíte. Je velice zvláštní svým tvarem, celkovým umístěním i jeho bezprostředním okolím.

„Asi tak 300 metrů jihovýchodně od osady Zuklín se nachází další menhir – takzvaný Větrný kámen. Je vysoký kolem 190 centimetrů, jeho půdorys má tvar trojúhelníku (při pohledu z různých stran vypadá dost odlišně). Kámen je navíc součástí jakési svatyni, ohraničené kamenným valem. Zhruba uprostřed valu lze rozeznat vchod se dvěma nápadnými kameny. Na okraji lesa je také větší množství kamenů v podobě valu, ty sem ale zřejmě byly svezeny až v novověku z přilehlého pole. Místo působí dost ponurým dojmem – zprávy o negativní energii, která se ve svatyni prý nachází, zřejmě mají své opodstatnění,“ dočteme se na webových stránkách www.menhiry.mysteria.cz.

Předpovídal počasí?

K čemu ale sloužil tento menhir, jehož jedna ostrá hrana směřuje přesně na východ? Podle některých badatelů mohly vztyčené kameny sloužit nejen k náboženským rituálům, ale také k léčení nebo jako zdroj energie. Ovšem některé teorie přisuzují těmto záhadným „stavbám“ i další funkce – například astronomickou či věšteckou.

„Menhir zvaný Větrný kámen stojí ve spodní části údajné pravěké svatyně staré několik tisíc let, kde se provádělo věštění počasí a lidé se zde harmonizovali s živou přírodou,“ uvádí se na www.hrady.cz.

Když budete Větrný kámen chvíli pozorovat, tak při troše fantazie na něm uvidíte postavu přicházející od východu, a jistě vás zaujme i podivný výčnělek. Samozřejmě jde s největší pravděpodobností o hříčku přírody. Ovšem ne všechno je pouze dílem přírody. Vedle menhiru se nachází jakýsi kamenný základ ve tvaru obdélníku. Pozůstatek nějaké stavby? Jaké? A k čemu vlastně sloužila?

Jistě stojí za zmínku, že Větrný kámen má ještě další „společníky,“ kteří se nachází nedaleko – Sluneční a Měsíční kámen.