Dětský domov v Kašperských Horách uvítá každou pomoc

zdroj: https://www.novinky.cz/vase-zpravy/clanek/detsky-domov-v-kasperskych-horach-uvita-kazdou-pomoc-40318385

Dětský domov v Kašperských Horách uvítá každou pomoc

Nouzový stav, uzavření škol, zákaz mimoškolních aktivit, zákaz volného pohybu. Děti i zaměstnanci dětského domova obdivuhodně zvládají náročnou situaci, ale bez pomoci to jde jen těžko.

Dětský domov v Kašperských Horách má celkem tři pracoviště (Kašperské Hory, Sušice a Chanovice), v nichž je v současné době umístěno 48 dětí, a to v tzv. rodinných skupinách (několik dětí různých věkových kategorií sdílí „byt“).

Dvanáctihodinové směny i příprava oběda

Uzavření škol samozřejmě značně zkomplikovalo provoz domova, protože o děti se nyní musí 24 hodin starat pouze vychovatelé a další zaměstnanci. Z šestihodinových směn se přešlo na dvanáctihodinové, což je samozřejmě velice náročné.

„Změnil se denní rozvrh v rodinných skupinách – po ranní hygieně, snídani a úklidu pokojů následuje učení – plnění úkolů od učitelů. Vezmeme-li si modelovou rodinnou skupinu – 2 předškolní děti, 2 děti mladšího školního věku, 2 děti staršího školního věku a 2 učně či studenty, je to ´hukot´. Na pracovištích v Sušici a v Chanovicích musí ještě vychovatelé uvařit oběd. Žádní studenti pedagogických škol ani učitelé ze škol, které děti v běžném režimu navštěvují, neprojevili o pomoc v dětském domově zájem,“ řekla trochu zklamaně ředitelka Marie Kučerová.

Pomáhá internet i televize

Děti zatím zvládají celou situaci až obdivuhodně. K učení přistupují zodpovědně, a to dokonce i ty, které ve škole mívají problémy. Trochu náročnější to bylo u starších dětí, které dlouho nemohly pochopit náhlá omezení, hlavně volný pohyb mimo domov.

Velkou popularitu získal pořad UčíTelka, který běží každý všední den od 9.00 hod. na ČT2. Děti mají volný přístup k internetu – v každé rodinné skupině je k dispozici počítač a připojení. Mohou tak komunikovat se svými kamarády, příbuznými a učiteli.

Problém s rouškami

„Zpočátku jsme měli problém s rouškami a dezinfekčními prostředky. Krajský úřad nám zajistil textilní roušky z klatovské firmy UNITEX PROFI s.r.o., tety i s dětmi v pobočce v Sušici sedly k šicím strojům a část roušek také ušily, roušky pro malé děti nám poslaly hasičky z Albrechtic, paní Kadlecová z Kašperských Hor a paní Koubová ze Sušice,“ uvedla ředitelka dětského domova.

Dezinfekci na podlahy a další plochy se podařilo zakoupit a část poskytl i Plzeňský kraj, který je zřizovatelem domova.

Chybí antibakteriální gely a rukavice

„Jediné, čeho máme málo, jsou antibakteriální gely – asi 10 kusů nám přivezli dobrovolníci z Hromové party Tomáše Slavaty. Kromě gelů dovezli ještě stolní hry pro děti a sladkosti. Z hotelu Horizont ze Železné Rudy nám darovali ovoce a zeleninu pro děti. Uvítali bychom gumové rukavice – těch spotřebujeme hodně,“ sdělila Marie Kučerová.

Domov musí také zakoupit tři sušičky prádla, aby zajistili hygienické podmínky, protože sušení oblečení pro všechny děti na jednom místě není možné.

Dětský domov v Kašperských Horách uvítá každou pomoc. Nebuďme a lhostejní a pomozme dětem a také těm, kteří se o ně neúnavně starají, mnohdy na úkor svého volného času.