Fascinující pohled na Šumavu z Jezerní stěny

Na Černým jezerem se zvedá stěna do výše až 336 metrů. V minulosti zde byla rozhledna i přísně střežené pásmo.

K Černému jezeru každým rokem míří tisíce turistů, aby se potěšili pohledem na krásu a impozantnost tohoto šumavského skvostu.

Rozhledna, ryby a led pro pivovar

Podle informací, které shromáždil publicista a znalec Šumavy Václav Vetýška, autor knihy Oči Šumavy, byla v roce 1883 na Jezerní stěně vybudována rozhledna, která jistě poskytovala úžasný pohled na jezero i okolní přírodu.

V zimě roku 1884 však samotné jezero posloužilo i jiným účelům. Led, který se na něm utvořil, byl dopravován do pivovaru v Plzni.

Až do roku 1890 žili v jezeře pouze pstruzi. V následujících letech bylo ale vysazeno přes čtyřicet tisíc sivenů amerických.

Obrovský požár

Jezerní stěně se nevyhnuly ani katastrofy v různých podobách. Například v roce 1870 byl její porost zničen obrovskou vichřicí

„V září 1947 začal hořet les na Jezerní stěně nad Černým jezerem. Valila se hustá oblaka kouře, která byla vidět zdaleka. Hořet začalo v sobotu a plameny se podařilo hasičům dostat pod kontrolu až v pondělí. Hašení bylo totiž velmi komplikované, neboť oheň řádil na samém vrcholu hory a vodu bylo nutné brát z jezera, jehož hladina ležela o více než tři stovky metrů níže…. Shořel pruh lesa dlouhý 160 metrů a široký patnáct metrů,“ uvádí se v knize 100 zajímavostí ze staré Šumavy II.

Po roce 1949 zákaz vstupu

Nástup totalitního režimu znamenal pro Šumavu obrovské změny. Sousedství s kapitalistickou cizinou znamenalo jediné – ostnatý drát, signální stěny a vznik pohraničního pásma se zákazem vstupu.

To se bohužel nevyhnulo ani Černému jezeru, které bylo v letech 1949 až 1964, stejně jako Čertovo jezero, pro veřejnost uzavřeno. Po znovuotevření byl přístup možný pouze na hráz. Veškerý pohyb byl bedlivě střežen příslušníky 1. roty 1. praporu 7. brigády Pohraniční stráže. Poměrně rozlehlý objekt této složky byl pouze několik desítek metrů od jezera – nechyběly zde kromě hlavní budovy, v níž byly garáže pro vozidla, obrněný transportér, kotce pro psy či střelnice.

I když nám nebezpečí ze Západu již nehrozí a Šumava se více otevřela veřejnosti, na Jezerní stěnu se bohužel stále nesmí, což je velká škoda. Nestálo by za to inspirovat se našimi předky a vybudovat zde malou rozhlednu nebo alespoň vyhlídku?

Údaje k Černému jezeru:
Nadmořská výška -1008 m, rozloha – 18,5 ha, největší hloubka 40 m, průměrná hloubka 15,6 m

Tento článek autora vyšel také na serveru novinky.cz : https://www.novinky.cz/vase-zpravy/plzensky-kraj/klatovy/124-38757-fascinujici-pohled-na-sumavu-z-jezerni-steny.html